maanantai 28. tammikuuta 2019

Jään sulaminen

Tammikuun vihreä lippu- teemana on jään sulaminen. Maapallo on noi 4.6 miljardia vuotta vanha ja sen lämpötila on vaihdellut eri aikoina. Maapallo on käynyt läpi sekä nykyisiä, lämpimämpiä että kylmempiä kausia. Ensi kertaa maapallon historiassa ilmastonmuutos on seurausta ihmisen toiminnasta.

Herrasmannin päiväkodissa on jään ja lumen tutkimisen lisäksi puuhasteltu kaikenlaista muutakin jäähän ja lumeen liittyvää nyt tammikuussa. On laulettu talvilauluja, leikitty jäisiä leikkejä, valmistettu jäälyhtyjä, tehty jumpparetkiä napapiirille... 

Jään / lumen sulamista voi seurata seuraavan tehtävän avulla.

1. Seuratkaa lumen sulamisprosessia. Ottakaa lunta/jäätä sisälle astiaan. Keskustelkaa miksi lumi/jää sulaa sisällä ja miksi ei ulkona? Miten nopeasti lumi/jää sulaa sisällä? Kun lumi on sulanut, millaista vesi on, kylmää lämmintä? Millaista vesi on seuraavana päivänä?

2. Lumen sulamista voi myös verrata. Ulkovarastoon astiaan voi laittaa lunta, sulaako se yhtä nopeasti kuin sisällä? Miksi?

3. Katsokaa kartasta, missä maapallolla on jäätikköalueita? Miltä jäätikkö näyttää? Vihreä lippu-teemassa voi lisäksi miettiä, mitkä tekijät aiheuttavat maapallon jäätiköiden sulamista ja mitä vaikutuksia on jäätiköiden sulamiselle maapallolle ja ihmisille?










"Lumi ja jää suli. Lämpö sulatti ne. 
Näimme sulaneessa vedessä paljon roskia. 
Sitä ei kannata syödä, koska tulee matoja."

"Hyi, sulaneessa lumessa oli matoja?"









Talven ukko, lumiukko,
lunta säkistä heittää.
Jäätä suihin, kylmää luihin;
tienoot lumella peittää.







"Värijäädytystä"





2 kommenttia: